top of page

HOTEL CONCORDIA 

intervenție în centrul istoric al Bucureștilor

SIT: Hotel Concordia, str. Smârdan, nr. 39, București  

CLASARE: monument de interes local - clasa B - cod LMI B-II-M-B-19708

BENEFICIAR: privat

ECHIPA:

șef proiect: arh. Smaranda Baciu  

                            

arhitectură: arh. Smaranda Baciu, arh. Dan Baciu, arh. Magdalena Vladimirescu

structură: 

S.C. Strucon Proiect S.R.L. - ing. Silviu Ginju, ing. Andreea Carastoian

ing. Nicola Gospodinov

instalații: S.C. AMS Instal S.R.L. 

instalații electrice: ing. Ana Maria Florescu

instalații termice: ing. Mihai Vlad Cîrlan

instalații sanitare: PFA Cătălin I. Năvodaru

constructor: S.C. Athenaeum S.R.L. 

AN: 2018 - prezent

                                 

FAZA: execuție

ISTORIC

Începând cu secolul XIX, hanurile bucureștene încep să decadă, lăsând loc hotelurilor construite după moda occidentală, gândite astfel încât să asigure călătorilor un confort sporit.

Unul dintre aceste hoteluri, construit în primele decenii ale secolului XIX, înainte de anul 1850, este Hotelul Concordia Veche, aflat pe strada Germană, actuala stradă Smârdan.

Hotelul a funcționat aproape un secol, până în timpul celui de-al doilea razboi mondial. Clădirea nu a avut valoare arhitecturală intrinsecă, dar a ramas în istoria orașului ca gazdă a unor evenimente din secolul XIX, cel mai important dintre acestea petrecându-se în seara zilei de 23 ianuarie / 4 februarie 1859 când fruntașii Partidei Naționale din Țara Românească, adunați în ședință la Hotel Concordia, au decis să susțină candidatura la tronul țării a domnitorului ales deja în Moldova, Alexandru Ioan Cuza.

Conform cercetărilor de arhivă, corpul A a fost construit în anul 1846, iar corpul B între 1852-1875, dar in 1872 hotelul Concordia Veche funcționa în corpul A și corpul B cu 90 de camere, cu cafenea și sală de biliard în corpul A.

SITUAȚIA EXISTENTĂ

Subsolului corpului B are conformarea planimetrică a unui spațiu deschis, alveolar, cu acces din curtea interioară printr-o scară din lemn, cu functiunea de spatiu depozitare (Sutila=78.91mp).

 

            Corpul A are următoarea conformare planimetrică pe niveluri:

  • subsolul era destinat depozitărilor și este alcătuit din două zone distincte, corespunzătoare celor două zone separate de gangul de acces în curtea interioară aflat la parter; accesul în zona de subsol din stânga gangului se realizează printr-o scară de lemn aflată într-un spațiu al parterului cu acces din curtea interioară, iar accesul în zona de subsol din dreapta gangului se realizează printr-o scară din zidărie de cărămidă alfată intr-o construcție adosată fațadei spre curtea interioară;

(S utila totala=161.18mp)

  • parterul era destinat comerțului și este alcătuit din două zone distincte separate de un gang de legătură a străzii Smârdan cu curtea interioară a proprietății; accesul în parter se realizează atât prin strada Smârdan cât și prin gang (S utila totala=192.70mp);

 

  • etajul 1 era destinat locuirii, gasind aici opt camere pentru cazare, baie si holuri (S utila totala=253.58mp);

 

  • etajul 2 era de asemenea destinat locuirii, avand aceiasi configurare ca si etajul 1(S utila totala=258.91mp);

La momentul întocmirii prezentei documentații, construcțiile se prezintă într-o stare de degradare avansată, conformarea lor structurală nerespectând cerințele actuale de rezistență și stabilitate, conform expertizei tehnice anexate.

 

Corp A

Structura este de tip celular, cu pereți din zidărie de cărămidă plină presată.

Planșeul peste subsol este realizat din bolți și arce de zidărie de cărămidă și parțial din lemn, iar planșeele peste parter, etajul 1 și etajul 2 sunt realizate din lemn.

Pardoselile sunt de pământ la subsol și din dușumele și parchet la celelalte niveluri, cu zone parțiale din gresie.

Buiandrugii peste golurile de uși și ferestre sunt realizați din bolțișoare de cărămidă sau lemn. Tâmplăriile interioare și exterioare sunt din lemn, cu geamuri clare din sticlă calcosodică.

Scările interioare sunt realizate din lemn. La nivelul podului există un luminator cu structură metalică și geamuri clare din sticlă calcosodică, realizat deasupra scării principale pentru asigurarea unei iluminări naturale.

Acoperirea este realizată în două ape, cu șarpantă de lemn pe scaune și învelitoare din tablă.           

 

Degradări constatate:

  • în subsol sunt zone de degradare a zidăriei și atac biologic;

  • tencuieli interioare și exterioare burdușite și desprinse;

  • tavanele realizate din tencuială pe trestie prezintă numeroase fisuri, zone prăbușite și desprinderi locale de pereți;

  • umiditate manifestată în exteriorul pereților, determinată de infiltrații la baza zidurilor din cauza desprinderii sau absenței jgheaburilor și burlanelor, precum și a contrapantei în zonele de ventilație ale subsolului;

  • fisuri ale pereților în zonele în care s-a intervenit cu modificari ale golurilor;

  • pardoselile din parchet sunt degradate și desprinse pe zone extinse;

  • tâmplăriile interioare și exterioare din lemn, parțial originare, sunt deteriorate și pe alocuri complet distruse;

  • elementele decorative ale fațadei sunt într-o stare de degradare accentuată;

  • luminatorul de peste scara principală are geamurile distruse în proporție de 90%, atât la nivelul învelitorii cât și la nivelul podului, lucru care a permis infiltrația apelor meteorice și degradarea șarpantei, a planșeului și a scării de lemn;

  • la nivelul acoperișului, învelitoarea de tablă și șarpanta se află într-o stare de degradare avansată.

 

Subsol corp B

Structura este de zidărie portantă de cărămidă cu arce și bolți din cărămidă. Zidăria de cărămidă este aparentă, atât la pereți cât și la bolți și arce.

Pardoseala este de pământ.

 

Degradări constatate:

  • atac biologic;

  • umiditate rezultată în urma infiltrațiilor cauzate de lipsa hidroizolației și a contrapantei în zonele de ventilație ale subsolului;

 

 

 

SITUAȚIA PROPUSĂ

Din punct de vedere al importanţei  zonei, pentru construcţia studiată s-au adoptat  soluții de arhitectură şi o expresie plastic-arhitecturală de conservare / restaurare neutră, fără intervenții care să distoneze cu mediul construit înconjurător.

Din punct de vedere al asigurării parametrilor funcţionali, beneficiarii au enunţat o temă program prin care s-au conturat soluțiile de intervenție, gradul de finisare şi asigurare cu utilităţi, etapizarea lucrărilor şi principalii indici financiari ai investiţiei. Programul de arhitectură cerut este de servicii de alimentație publică și locuințe de serviciu, cu asigurarea funcțiunilor și dotărilor conexe acestora.

Pentru corpul A se propune un regim de înălțime de S+P+2E+M prin mansardarea podului existent, corpul B se pastreaza la nivel de subsol – nu isi modifica regimul de inaltime. Corpul de cladire propus va avea acelasi regim de inaltime precum corpul A si va contine scara de evacuare impreuna cu un lift dedicate personalului.

Functiunea principala a cladirii va fi aceea de alimentatie publica (restaurant, cafenea si anexele acestora la parter + subsol) si locuinte de serviciu (etajul 1, 2 si mansarda).

În corpul de legătură propus se va afla o scara si un lift ce va conecta toate etajele corpului A, destinate exclusiv personalului in uzul normal. Aceasta scara va asigura evacuarea in caz de incendiu, in aceste situatii de urgenta scara putand fi utilizata de toate persoanele din cladire. Nodul de circulatie verticala va fi utilizat pentru transportul personalului, a mancarii preparate din subsol catre restaurantul situat in parter si gradina de vara, dar si pentru transportul ocazional al bagajelor de la receptie catre etajele superioare.

Vestiarele, dușurile și grupurile sanitare pentru personal se vor accesa exclusiv de pe scara pentru personal. Vestiarele sunt separate pe sexe și sunt dotate cu dulapuri de haine si dușuri. Grupurile sanitare pentru personal sunt de asemenea separate pe sexe.

Curățarea și sanitizarea tălpilor încălțămintei personalului la intrare/iesirea din vestiare, se realizează prin filtrul de igienizare montat la nivelul pardoselii și dotat cu covor dezinfectant și lavoar.

Conform funcțiunii, în spațiile anexă ale zonelor de alimentație publică, din punct de vedere al separării circuitelor ”murdare” de intrare a produselor din exterior de circuitele ”curate” către clienți, s-a urmărit crearea unui flux coerent.

Aprovizionarea cu marfa se va face prin intermediul unui lift de tip platforma pentru introducerea alimentelor la bucatarie (legătură între curtea interioara si subsol), dedicat exclusiv personalului. Odata ajunse in subsol, produsele alimentare vor trece prin zona de receptie marfa, de aici fiind distribuite catre zonele de depozitare si ulterior catre zonele de preparare (legume si oua, carne, peste).

 Preparatul finit realizat in cele doua bucatarii (calda si rece) va ajunge in oficiul de distributie din subsol de unde va fi transportat pe gheridon la nivelul parterului cu liftul de persoane. Odata ajuns la parter, preparatul fie este servit in gradina de vara, fie urmareste mai departe circuitul „curat” reprezentat de hol catre salonul restaurant.

Vesela murdara rezultata din cele doua zone destinate publicului (gradina de vara si salon interior) se va intoarce la parter in oficiu, de unde cu ajutorul unui montcharge este trimisa in subsol catre zona de spalatorie vesela. In acest fel se separa circuitele, cel al preparatului finit, de cel al veselei murdare.

Grupurile sanitare pentru public sunt organizate pe sexe și sunt amplasate la parter, deservind spatiile interioare de la parter, dar si gradina de vara, iar la etajul 1 gasim de asemenea un grup sanitar mixt insa, ce deserveste lobby-ul.

SISTEM CONSTRUCTIV PROPUS

Se propune mansardarea podului existent al corpului A, regimul de înălțime devenind S+P+2E+M.

Se propune realizarea unei legături pe verticală cu regim de înălțime S+P+2E+M, între subsolul corpului B și corpul A.

În corpul A se păstrează subsolul boltit și se va extinde suprafața lui sub gangul de acces de la parter prin unificarea celor două subsoluri existente și evacuarea pământului din această zonă. Se vor realiza pereți și planșeu din beton armat în această zonă, iar în pereții existenți se vor practica goluri de asigurare a circulației între încăperile subsolului și spre corpul de legătură cu subsolul corpului B. De asemenea, subsolul corpului A se va extinde spre latura din dreapta a proprietății cu o curte engleza care va asigura aprovizionarea bucatariei prin intermediul unui lift de tip platforma si a unei scari.

Se vor consolida pereții și bolțile subsolului prin injecții sub fundații și prin centuri de beton armat peste nivelul nașterilor bolților.

Se vor desface parțial elemente ale structurii construcției: pereți interiori structurali, pereți de compartimentare, planșee din lemn, șarpanta și învelitoarea.

Pereții structurali se vor consolida prin cămășuieli și centuri ancorate la nivelul bolților subsolului. Se propune realizarea unor planșee din beton armat peste parter și peste etajul 2 (la nivelul mansardei).

Pentru peretele fațadei principale se va realiza un cadru din beton armat la parter și continuat cu cămășuieli din tencuială armată la etajele 1 și 2.

Calcanele laterale se vor consolida prin cămășuire cu elemente din beton armat.

La subsolul corpului B se va realiza un planșeu din beton armat, peste nivelul cheilor bolților și la nivelul cotei terenului amenajat din curtea interioară.

Compartimentările interioare vor fi executate din zidărie de cărămidă și din gips-carton, conform planșelor anexate. Plafoanele suspendate vor fi din gips-carton și vor include tratamente acustice.

Terasa curții interioare va beneficia de o pergola realizata din structură metalică ușoară pe fundații izolate, cat si de un bar deschis.

Amenajările interioare vor urmări obținerea unui aspect unitar, modern, neutru și neagresiv față de valoarea construcției și adaptat la zona protejată din care aceasta face parte.

Intervențiile la nivelul subsolurilor vor fi următoarele:

  • executarea hidroizolației orizontale prin forări la baza zidurilor și injectare de soluții hidrofobizante în masă;

  • coborârea nivelului de călcare din subsol prin decopertarea straturilor de umplutură (moloz, pământ) evidențiate de sondajele geotehnice ca fiind ulterioare execuției construcției;

  • montarea pardoselilor propuse specifice fiecărei funcțiuni pe șapă slab armată cu realizarea straturilor de rupere a capilarității și difuzie a vaporilor de apă;

  • realizarea finisajelor ceramice specifice funcțiunilor propuse, conform planșelor anexate;

  • repararea pereților, bolților și arcelor prin plombe, injectări, țeseri;

  • curățarea rosturilor zidăriei de cărămidă aparentă la pereți, arce, bolți și tratarea lor cu substanțe hidrofobizante.

Pentru celelalte niveluri ale constructiei se vor realiza straturile suport și finisajele interioare la pereți, plafoane, pardoseli, in conformitate cu cerințele fiecărui spațiu, și se vor monta tâmplăriile interioare conform planselor anexate.

Tâmplăriile exterioare vor fi din lemn stratificat cu geam eficient termic, în conformări și finisaje identice cu modelul originar. Pentru registrul parterului tâmplăria se va realiza unitar în conformare ornamentală specifică funcțiunii comerciale prin confruntarea cu modele de epocă existente. Tâmplăriile și tratarea arhitecturii registrului parterului vor integra zonele dedicate semnalisticii, firmelor, a amplasării corpurilor de iluminat și elementelor ornamentale specifice funcțiunii.

Fațadele se vor finisa cu zugrăveli lavabile de exterior, permeabile la vapori, cu redarea cromaticii originare.

Se vor reface elementele ornamentale ale fațadelor cu materiale și tehnologii adaptate redării aspectului originar si realizării tencuielilor de epocă. Se vor realiza elemente de protecție a ornamentației fațadelor (șorțuri, glafuri) cu tablă de zinc.

Acoperișul corpului A va fi în pantă, în două ape cu rupere de pantă, cu șarpantă din lemn. Elementele de lemn vor fi tratate cu soluții antifungice, antibacteriene și ignifuge. Se vor monta: învelitoare din tablă de zinc, jgheaburi, burlane și accesorii. La elementele metalice aparente se vor realiza, după caz,  vopsitorii de protecție și estetice. Structura metalică a luminatorului de peste scara principală va fi refăcută, iar geamurile vor fi din sticlă armată.

Acoperirea curții interioare se va realiza cu un acoperiș ușor de tip terasă necirculabilă, cu un luminator retractabil cu structură metalică și geamuri eficiente termic.

Acoperirea corpului de legătură va fi de tip terasă necirculabilă.

bottom of page